Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Roser Rovira, escriptora

Observo, penso, recordo. Escric

  • 0
    Mecenes
  • 0
    mensuals
  • 0.0
    total

Fa 50 anys

Fa cinquanta anys l'Helena i l'Eduard van signar un contracte. Els hi van dir que era d'amor i s'ho van creure. Un home amb sotana i posat seriós els hi va comunicar que era per sempre. I també s'ho van creure. Aquella mateixa nit es van buscar per primera vegada a sota els llençols, i es van resseguir uns cossos que encara desconeixien. Maldestrament es van trobar per primer cop.
Ets ben meva, li va dir ell, a cau d'orella.
M'estima, va pensar ella, amb els ulls tancats. 
Va arribar una filla, i després un fill. I una altra filla i un darrer fill.
He de treballar més, pensava ell.
He de cuidar-los a tots, es deia ella.
I la mare de l'Eduard, ja vídua, se'n va anar a viure a casa d'ells. Tots plegats van jugar un munt d'anys massa curts a ser una família. Hi havien crits i rialles, plors i abraçades, alegries i penes, i li permetien a la vida escolar-se entre els seus dits.
L'Helena va aprendre a estirar els diners en forma de sopa diluïda, l'Eduard a guanyar-ne un xic més, a canvi del dolor a l'esquena. 
M'estima, es deia ella.
Es fa gran i grossa, pensava ell.
Fa cinquanta anys, l'Helena i l'Eduard no sabien què firmaven, però es van creure que era per sempre. Un pacte d'amor, els hi van dir. Però era de vida. 
Fa cinquanta anys que estan junts. La mare de l'Eduard ja no és a casa, ni tampoc cap dels seus fills, tot i que aquests tornen de tant en tant.
Avuí l'Eduard ha mirat a la seva dona, de fit a fit. Li ha resseguit la cara plena d'arrugues, els llavis prims i les canes mal dissimulades. I ha reconegut, finalment, a la seva companya de vida, de penes i amargors, de silencis i perdons, d'alegries difoses i de companyia constant. I llavors, ha sabut el que sentia, i per primer cop li ha verbalitzat.
T'estimo, li ha dit ell.
Ja ho sé, ha respost ella.

Roser Rovira, escriptora
20 Setembre 2019